16 prosinac 2020 ~ 0 Comments

Država bez vlasti

U tjednu od 7. do 13. prosinca ove godine u RH bilo je prosječno 4.000 novih zaraženih osoba dnevno na približno četiri milijuna stanovnika ili prosječno 1%0 pučanstva. Takav stupanj širenja pandemije zakuži 1% pučanstva u deset dana, a u tri mjeseca 9%. U Britaniji je u isto vrijeme bilo prosječno 20.000 novih zaraženih osoba dnevno na 68 milijuna stanovnika ili 0,3%0 pučanstva. U SAD je u istom razdoblju bilo prosječno 220.000 novih zaraženih osoba dnevno na 330 milijuna stanovnika ili prosječno 0,67%0 stanovništva. Kad bi dnevni stupanj zaraze u Britaniji bio kao u Hrvatskoj u toj bi zemlji bilo 66.000 novih zaraženih osoba dnevno, a da je tako u SAD ondje bi bilo 328.000 novih zaraženih osoba dnevno. U istom razdoblju u RH je od koronavirusa dnevno preminulo prosječno 65 osoba, u SAD prosječno 2.500 osoba iako je njihovo pučanstvo 80 puta brojnije od hrvatskoga, a u UK oko 500 osoba, iako je pučanstvo u toj zemlji 16 puta brojnije od hrvatskoga. U Kini već mjesecima nitko ne umire od zaraze koronavirusom. U Kini koja ima 1,44 milijarde stanovnika u istom razdoblju bilo je između 10 i 15 novih zaraženih osoba dnevno.

Napravio sam usporedbu stanja pandemije u Hrvatskoj sa stanjem u trima navedenim tuđim državama, jer SAD imaju najveći broj zaraženih i preminulih osoba usred sadašnje pandemije. Kinu sam naveo, jer je ona prva i gotovo jedina zemlja, koja je uspjelo suzbila pandemiju. Britaniju sam naveo, jer ona napušta Uniju pa se nalazi u posvemašnjoj političkoj zbrci. Zajedničko Hrvatskoj, SAD i Velikoj Britaniji je to, da ni u jednoj od tih zemalja uistinu nema prave političke vlasti te da pučanstvo do vlasti malo drži. To se vidi po ponašanju građana, koji sami, mimo preporuka vlasti, srljaju u zarazu u SAD, UK i RH. U Kini postoji vlast, koju građani poštuju.

Tko je pratio postupanje hrvatske vlasti u teškom stanju stvorenom prodorom koronavirusa u Hrvatsku lako je uvidio, da hrvatske vlasti nisu imale strategiju za suprotstavljanje pandemiji, nego su prigodice, ovisno u stupnju širenja ili povlačenja zaraze, građanima davale preporuke, prijedloge i savjete te donosile i prevrtale slabe mjere za zaštitu ljudi, za zaštitu poslovanja ili za zaštitu zdravstvenog sustava. U isto vrijeme koronavirus se nemilice širio i donosio bolest i smrt. Što je najgore, hrvatske vlasti ni danas nemaju nikakvu, a kamoli dugoročnu strategiju za suzbijanje pandemije i za oslobođenje građana od nje, jer se Hrvatska ne smije zavaravati fikcijom ili domišljajem da će cjepiva Phizera, Moderne ili posebice AstraZeneke donijeti brz spas od pošasti koronavirusa. [Ni Svjetska zdravstvena organizacija, a ni tri spomenute ljekarničke kuće ne znaju ni (1) koliko će trajati moguća imunost cijepljenih osoba ni (2) hoće li cijepljeni građani i nakon cijepljenja biti prijenosnici zaraze.]

To što su hrvatske vlasti u pogledu samozaštite predlagale, savjetovale i preporučivale građanima te plahe mjere koje su donosile i stalno mijenjale ili povlačile stvarali su pomutnju u narodu, koji se prestao obazirati na molbe ili zahtjeve vlasti. Ispada, da se hrvatske vlasti ne suprotstavljaju pandemiji koronavirusa, nego da samo mrcvare narod. Mjesecima su hrvatski pandemijski stožernici govorili, da je stanje u zemlji očekivano i da je možda zabrinjavajuće, ali da nije nikako alarmantno ili uzbunjujuće. Ispada, da je dobro ili slabo to, što vlasti kažu da je dobro ili slabo. U Hrvatskom saboru zastupnici vladajuće stranke odbijaju sve prigovore upućene političkim vlastima zbog nedjelotvorne borbe protiv pandemije, tvrdeći da je HDZ na izborima dobio „povjerenje“ građana i da građani do novih izbora moraju podnositi izabranu vlast. Ispada, da izabrana vlast ima pravo na samovoljno postupanje. Međutim, od političkih vlasti se očekuje, da rade to što treba raditi. Život općenito ne dopušta ni slobodu, a kamoli proizvoljnost. Ne može se izbjegnuti zaključak, da uvriježeni politički krugovi u Hrvatskoj imaju naopaku zamisao o političkoj vlasti, o njezinu dobrom postupanju i o njezinoj odgovornosti.

Osim toga, sadašnje nezrele hrvatske vlasti nisu u stanju ili ne smiju donijeti nikakvu odluku. Oklijevanje vlasti da zatvore ugostiteljska mjesta i ostala mnoštvena okupljališta navodi na zaključak, da Hrvatsku vode hrvatski kapitalisti: gostioničari, hotelijeri, frizeri, vlasnici klubova za promicanje tjelesne spremnosti i vlasnici salona za tetoviranje. Međutim, bilo je očitim to, da sadašnje vlasti nisu u stanju donijeti nikakvu odluku. Mislim, da mogu i smijem napisati, da su se u vrhu hrvatske vlasti našli ljudi, koji nisu naviknuti donositi odluke i koji prije stupanja u vlast nisu donosili ozbiljne odluke. Većinom su činovnički provodili to što im se zapovjedi da naprave ili su na računalnim zaslonima premetali slova, riječi, rečenice i vidne zapise. Stanje političke vlasti u RH je uistinu postalo zabrinjavajućim i „uzbunjujućim“, jer je 2020. godina rijetka i jedincata godina odluke za svijet i za vrstu života Homo sapiens, koju je žestoko napala vrsta života Coronavirinae. Takav sastav i takvo stanje hrvatskih vlasti ozbiljno nameću potrebu pretresa i promjene hrvatskog političkog sustava, jer će naša vrsta – htjela to ili ne htjela – morati dugoročno uspostaviti suživot s virusima. Virus neće brzo uminuti.

Napadna razlika u suzbijanju pandemije u Kini, s jedne strane, te u HR, UK i SAD, s druge, pokazuje (1) da Kina ima politički sustav primjeren sadašnjim potrebama životnih zajednica (klima, okoliš, pandemija) i (2) da je Kina zemlja s dobrom prijevoznom, komunikacijskom i životnom infrastrukturom. Kako bi zaustavile širenje koronavirusa iz grada Vuhana, kineske vlasti su uputile 100.000 mladih komunista da uspostave blokadu grada. Kina u svojoj životnoj infrastrukturi rabi umjetnu inteligenciju (AI) i obradu golemih nakupina državnih podataka (BD – Big data) kako bi se otkrila mjesta i vremena, u kojima je zaražena osoba bila u blizini drugih osoba. U Kini se obavljaju mnoštvene provjere zaraženosti ili nezaraženosti osoba i traganje za osobama, koje su mogle preuzeti virus. (U gradu Kašgaru u pokrajini Šinđang zbog jednog slučaja zaraze sa znakovima bolesti obavljeno je 4,7 milijuna provjera zaraze u roku od tri i pol dana.)

U RH i SAD nije bilo nastojanja da se sustavno traga za moguće zaraženim osobama, a u UK propalo je nekoliko pokušaja da se uspostavi sustav traganja. (Na svoju sramotu vlasti u UK su za to rabile Excel, skučeni sustav Microsofta za tablično računanje, koji nije prikladan za BD.) Sve je svršilo na nesustavnoj provjeri zaraženosti najčešće osoba koje već pokazuju znakove bolesti. RH, SAD i UK su životne zajednice, koje su tehnološki nespremne za borbu protiv pandemije koronavirusa. Sadašnje stanje pandemije u trima zemljama sili odgovorne vlasti da se tehnološki osuvremene.

Ipak, najoštrija upozorba vlastima odnosi se na potrebu stvaranja političkih sustava, kojima će se životne zajednice moći nositi s trojnom krizom klime, koronavirusa i kapitalizma, koji više ne može pomoći našoj vrsti.

Print Friendly, PDF & Email
Back to top

Leave a Reply

Login with Facebook: