21 srpanj 2018 ~ 0 Comments

RUSIJA 2018: Politika, nogomet, dijaspora, mediji

Vrhunac svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine nije dosegnut završnom utakmicom u Moskvi 15. srpnja, nego dočekom u Zagrebu hrvatske nogometne momčadi 16. srpnja. Doček je uistinu bio vrhunac cijelog svjetskog prvenstva, a ne samo nastupa naše reprezentacije. Završnu utakmicu prvenstva pokvarilo je nakazno i zlonamjerno suđenje, koje je spriječilo bolju momčad da bude prvakinja svijeta. Druga bitna značajka svjetskog prvenstva bilo je njegovo održavanje u Ruskoj Federaciji. Svjetsko prvenstvo Rusija 2018 bilo je najbolje upriličeno prvenstvo uopće i za nogometne momčadi i za inozemne navijače. Rusi su bili dobri domaćini svima. Prvenstvo se odvijalo pod ljutim političkim, gospodarskim, diplomatskim, medijskim, i obavještajnim pritiskom na Rusiju, koji prave SAD i EU. Mnogi zapadni političari bojkotirali su prvenstvo. Hrvatska predsjednica nije.
Igra hrvatske momčadi u završnoj igri prvenstva bila je najvažniji događaj u povijesti hrvatskog sporta, a doček momčadi u Zagrebu bio je najvažniji politički događaj u Hrvatskoj poslije Oluje 1995. godine. Hrvati su se okupili duž puta, kojim se hrvatska momčad satima probijala od Zračne luke Franje Tuđmana do srca Zagreba. Doček koji je kao sam od sebe bio upriličen u Zagrebu bio je nedvojbeno političko okupljanje. Hrvati – i staro i mlado – čeznu za nacionalnim okupljanjem, koje bi trebalo u Hrvatsku vratiti politiku, koju je Hrvatskoj otela Europska unija. Kad hrvatski političari – ni vladini ni oporbeni – ne žele i ne smiju ili ne znaju okupiti narod, narod se okupio oko nogometne momčadi Republike Hrvatske.
Hrvatska je na prvenstvu izvrsno igrala, a Rusija je prvenstvo izvrsno organizirala. Hrvatski nogometni uspjeh dogodio se mimo politike, koje u Hrvatskoj nema, a Rusija je napravila veliko prvenstvo kao dio svoje politike. To ću pojasniti. U ožujku ove godine predsjednik Rusije Vladimir Putin imao je godišnje obraćanje Dumi, ruskom parlamentu. U svojem govoru predsjednik Putin iznio je sve dobro, što je napravljeno u Rusiji od početka stoljeća odnosno od početka njegova predvodništva u Rusiji. Međutim, predsjednik Putin otvoreno je govorio o teškim nevoljama i golemim problemima koji pritiskuju rusku državu i ruski narod.
Po ruskom predsjedniku, u svijetu se nakuplja golem tehnološki potencijal, koji omogućuje stvaran prodor u poboljšanju kvalitete života, modernizaciji gospodarstva i ukupne infrastrukture te u vladanju i upravljanju državom. Ruski narod je slobodan pa će učinak iskorištenja mogućnosti koje pruža tehnološka revolucija ovisiti samo o ruskom narodu. Stoga će dolazeće godine biti presudne za budućnost Rusije. Svaki ruski građanin i cijeli narod trebaju vidjeti što se događa u svijetu, što se zbiva oko Rusije i kakvi izazovi stoje pred ruskim narodom. Brzina tehnološkog napretka naglo se povećava. Nakupljanje tehnologije teče dramatično brzo. Tko se uspije održati na tehnološkom valu jurnut će naprijed. Tko ne uspije potonut će i utopiti se u tom valu. Tehnološko zaostajanje i tehnološka ovisnost očitovat će se u smanjenju zaštite Rusije i njezine gospodarske učinkovitosti te konačno u gubitku suverenosti. Tako, po Putinu, stoje stvari. Zaostajanje neizbježno slabi i izgriza ljudske mogućnosti. Tako biva, jer će do novog zapošljavanja, uspostave suvremenih korporacija i do povećanja blagostanja doći u drugim, uspjelijim zemljama, u koje odlaze ruski obrazovani i nadareni mladi ljudi, čime se iscrpljuje životna snaga društva i energija potrebna za razvitak. Po Putinu, sadašnje promjene zahvaćaju cijelu civilizaciju pa puka snaga tih promjena traži jednako snažan odgovor. Rusija je pripravna dati snažan odgovor velikim izazovima globalizacije i tehnološkog napretka.
Ruski predsjednik iskreno kaže, da iako Rusija po svojim velikim gospodarskim i vojnim mogućnostima spada među vodeće zemlje svijeta, ona nije dosegnula potrebnu razinu u obavljanju vrlo važne zadaće jamčenja svojim građanima blagostanja i potrebne kvalitete života. Ruski predsjednik u iskrenosti ide tako daleko da kaže, da se ne plaši toga da će neka tuđa sila napasti Rusiju i zaposjednuti jedan njezin dio, ali da glavna ugroza za Rusiju dolazi od činjenice da Rusija zaostaje. Ako Rusija ne bude sposobna preokrenuti sadašnji smjer promjena, ona će zaostajati još više. Ipak, Vladimir Putin iskreno vjeruje da će se Rusija preporoditi.
Ruski predsjednik je u govoru naveo primjere teškog stanja, koje je on kao predsjednik Rusije zatekao u različitim područjima života te primjere sadašnjega boljeg stanja i budućega dobrog stanja, u kojemu će se Rusija naći zahvaljujući dobroj nacionalnoj politici. Iz predsjednikova izlaganja biva jasno da on smatra, da zaštitu zemlje i očuvanje suverenosti može zajamčiti samo blagostanje koje uživaju ljudi i obitelji.
Nasuprot mobilizaciji ruskog naroda, koji je napravila ruska politika, u Hrvatskoj nije bilo okupljanja i mobilizacije naroda. Hrvatski nogometni svijet se mobilizirao sam i obavio golem javni sportski posao pa je Hrvatska postigla svjetski nogometni uspjeh kakav u povijesti svjetskog prvenstva nije napravila nijedna mala zemlja i „nijedna zemlja istočno od Njemačke“. Moram istaknuti, da je hrvatski svjetski nogometni uspjeh rezultat i tuđmanovskog „povezivanja domovinske i iseljene Hrvatske“. Iseljena Hrvatska dala je izbornika i naše vrsne igrače, a domovinska jedincate zdušne i vjerne navijače na ruskim stadionima, mlade i siromašne navijače na hrvatskim i europskim trgovima te starije navijače oko televizijskih prijamnika u našim domovima. Međutim, nedavno i ranije iseljenih Hrvata ima i u drugim sportovima te u ostalim društvenim područjima. Hrvatska politika bi ih trebala povezivati s Hrvatskom.
U svemu je Hrvatska radiotelevizija obavila nenadoknadljivo dobar posao, kakav je obavila i za Domovinskog rata. Valja očekivati i to, da Hrvatska radiotelevizija takav domovinski posao nastavi obavljati i da trajno služi narodu, a ne možda Đerđiju Šorošu i svjetskom kapitalu. HRT je vlastima jasno dala do znanja da je okupljanje Hrvatske na dočeku slavodobitnicima bio politički posao hrvatske nogometne momčadi i hrvatskog naroda. Doček je postavio zahtjev hrvatskim političarima da počnu raditi za narod. Naši navijači u Rusiji vidjeli su što ruska politika poduzima za svoj narod, koji je u velikim nevoljama kao i hrvatski.
Globalizacija i burno nakupljanje tehnologije izazivaju sve narode i stavljaju ih u pokret. Počeli su se buditi i narodi Europe, koji će sa sebe zbaciti moru Europske unije. Vjerovao sam da će red za buđenje i okupljanje doći i na Hrvate. O tomu sam stalno pisao, iako su mnogi moji prijatelji dvojili da se to može dogoditi. Hrvatsko buđenje se već dogodilo dočekom hrvatske momčadi u Zagrebu na blještav i hrvatski način, koji je zapanjio i oduševio cijeli svijet. Zato je hrvatski izbornik i mogao reći navijačima i hrvatskom narodu: „Mi smo viceprvaci, a vi ste prvaci svijeta.“ Hrvati su se sami okupili i zatražili od politike da počne obavljati posao za narod. Neka budućnost počne!

Print Friendly, PDF & Email
Back to top

Leave a Reply

Login with Facebook: